Ви зараз переглядаєте Тиждень науки продовжується: науково-практична конференція “Спадщина українського народу”

Тиждень науки продовжується: науково-практична конференція “Спадщина українського народу”

Shares

Loading

У рамках тижня науки суспільно-гуманітарного профілю 18 квітня 2024 року в Науковому ліцеї Житомирської політехніки пройшла науково-практична конференція «Спадщина українського народу», яка була присвячена Дню пам’яток історії та культури України. Свої доповіді та презентації представили учні 10-х та 11-х груп суспільно-гуманітарного профілю як українською так і англійською мовами.

Учениця групи 10-В Павлюк Софія у доповіді «Modern Ukrainian Music» розповіла про тенденції сучасної української музики, Мартинюк Катерина (група 11-В) висвітлила можливості поєднання традиційного українського одягу з сучасними напрямками моди у своїй презентації «Traditional Ukrainian Fashion in Modern Time». Доповіді про символи українського народу представили учениці групи 10-Г Михальчук Леся «Ukrainian Borshch», Дзюблик Валерія та Халковська Ангеліна «Petrykivka Decorative Painting» і Когут Аріна «Kozak Songs».

Велике значення для українського народу має не лише культура, а й мова. Різні мовні аспекти висвітлили в своїх виступах Григанська Юлія (група 10-Г) «Пуризм – це боротьба за українське чистомовство чи відмова від іншомовних слів?», Павлюк Софія (група 10-В) «Мовна шизофренія як комунікативна технологія медіа», Мазуркевич Катерина (група 10-В) «Неологізми російсько-української війни» та Бірюченко Дарія (група 11-В) «Мем як феномен інформаційної війни в медіапросторі України (у часи російсько-української війни)».

Михальчук Леся (група 10-Г) виступила із тезами доповіді «Пам’ятники України, які знаходяться в Європі», а Сидоренко Дарина (група 10-Г) розповіла про пам’ятку України – будинок сім’ї Бандери, який вона особисто відвідала. Ліцеїстки акцентували увагу на тому, що в популяризації України в світі пам’ятники та історичні пам’ятки Європи, пов’язані з постатями української історії, відіграють значну роль.

Багата історичними пям’ятками і Житомирщина. Відеопрезентацію про історичні пам’ятки Житомирнщини «Дорогами споконвічної краси: тур рідним краєм» підготувала Григанська Юлія (група 10-Г).

На жаль, під час повномасштабного вторгнення рф велика кількість історичних місць та музеїв зазнала пошкоджень або була зруйнована. «Пам’ятки знищені росією під час повномасштабної війни» – тема виступу Томчук Єлизавети та Онищук Юлії (група 10-Г).

Зазнала руйнувань і Житомирщина. Про наслідки російської агресії доповіла Теличенко Ангеліна (група 10-В) з тезами доповіді «Житомирщина під час повномасштабного вторгнення на територію України (кінець лютого-початок квітня 2022 р.)». У підсумку було відзначено плідність науково-практичної конференції, високий науковий рівень, важливість та актуальність тих питань, які досліджуються юними науковцями з задекларованої проблематики.

Більше фото https://drive.google.com/drive/folders/1oAhUNLl3ULs260R3KjWflGy0248beM4m?usp=sharing

Залишити відповідь