Ви зараз переглядаєте Вітаємо з Днем української державності

Вітаємо з Днем української державності

Shares

Loading

Ліцеїсти Наукового ліцею Житомирської політехніки вітають учнів та вчителів з Днем Української державності!

            24 серпня 2021 року Президент України Володимир Зеленський  під час урочистостей до тридцятої річниці незалежності України  своїм Указом встановив 28 липня Днем Української державності.

            Саме ця дата була обрана не випадково. Адже це свято відзначаємо у день Святого Володимира — одного із засновників і покровителів нашої державності.

            Щорічно 28 липня святкуємо День хре́щення Ки́ївської Ру́сі́ — Украї́ни.  В цей день, 988 року, князь Володимир прийняв нову віру і повернувся в Київ, щоб охрестити весь свій народ. 

             Для нас цей день фіксує і означає кілька принципових понять. Це — спадкоємність тисячолітньої історії України, нашої нації і держави. Це — неподільність Українського народу і його єдність навколо ідеї сильної держави і віри. Це — соборність усіх українців і всіх українських земель навколо рідної державної і духовної столиці — Києва. Це — велика присутність Русі у світовій історії і  цивілізаційний вплив на сусідні землі і народи. Це — єдність нашого державного і духовного начала.  

            16 липня 1990 року Верховна Рада УРСР прийняла Декларацію про державний суверенітет. Вона проголосила верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади республіки в межах її території, незалежність і рівноправність у зовнішніх відносинах.

            24 серпня 1991 року Верховна Рада Української РСР ухвалила Акт проголошення незалежності України, який став точкою відліку сучасної державності.

            28 червня 1996 року відбулася ще одна знаменна подія – прийняття Конституції. Основний закон остаточно проголосив Україну суверенною, незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою, визнав людину найвищою соціальною цінністю і утвердив народовладдя.     

            Віримо, що попри перевагу ворога, переможемо – як силою зброї на фронті, так і на дипломатичному напрямку і продовжуємо рух в напрямі європейської інтеграції.

Миру нам усім і якнайшвидшої перемоги та процвітання Україні!

Залишити відповідь