Ви зараз переглядаєте Учнівське самоврядування – що це?

Учнівське самоврядування – що це?

Shares

Loading

03 жовтня у Науковому ліцеї Житомирської політехніки розпочалася передвиборча кампанія до Ради ліцеїстів, але що ж це означає? У цій статті спробуємо дещо розкрити  для Вас  теємниці виборів учнівського самоврядування. 

Учнівське самоврядування – це залучення ліцеїстів до систематичної участі у навчально-виховному процесі. Відповідно до Закону України “Про освіту” громадське самоврядування в закладі освіти – це право учасників освітнього процесу як безпосередньо, так і через органи громадського самоврядування колективно вирішувати питання організації та забезпечення освітнього процесу в закладі освіти, захисту їхніх прав та інтересів, організації дозвілля та оздоровлення, брати участь у громадському нагляді та в управлінні закладом освіти у межах повноважень, визначених законом та установчими документами закладу освіти.

Рада ліцеїстів Наукового ліцею – це орган учнівського самоврядування, метою якого є:

  • захист прав та інтересів учнів;
  • інтеграція зусиль для добрих і корисних справ;
  • розробка та втілення проектів, спрямованих на поліпшення освітньої діяльності в Науковому ліцеї.

Раду ліцеїстів очолює Голова, який, як і інші члени Ради, обирається на виборах. Усі учні 10-11 груп мають право бути обраними до Ради ліцеїстів.

Усі питання вирішуються на зборах (конференціях) Наукового ліцею Житомирської політехніки.

Ось, тепер ви вже трохи знаєте про учнівське самоврядування. Тепер про Вибори Голови ради ліцеїстів:

  • кандидати висуваються як групою учнів, так і шляхом самовисування;
  • в кожного кандидати є своя команда, яка складається з представників Leaber-сектору, культурно-масового сектору, спортивного сектору, інформаційного сектору, сектору волонтерства та благодійної допомоги, Green-сектору;
  • голова обирається терміном не більше ніж на два роки;
  • голова обирається таємним голосуванням у визначений день (цього року це 21.10) на перервах, до і після занять, у присутності директора Наукового ліцею, шляхом вкидання бюлетенів до опечатаної скриньки.
  • голова приступає до своїх обов’язків на наступний день після відкритого оголошення результатів виборів.

Усі кандидати, які хотіли бути обраними на пост голови Ради ліцеїстів, подали свої заявки до 7 жовтня, а вже 10 жовтня розпочнуть передвиборчу агітацію, чекаємо з нетерпінням!

Додаткові джерела: https://mon.gov.ua/ua/osvita/pozashkilna-osvita/uchnivske-samovryaduvannya

Залишити відповідь