Ви зараз переглядаєте Мандрівний філософ в Науковому ліцеї

Мандрівний філософ в Науковому ліцеї

Shares

Loading

У рамках Тижня науки суспільно-гуманітарного циклу в Науковому ліцеї Житомирської політехніки весь день був присвячений українському Мандрівному філософу – Григорію Сковороді. Так ліцеїсти й вчителі  долучилися до Всеукраїнського пошанування пам’яті філософа, адже минає 300 років з дня народження мислителя.

Григорій Сковорода був чи не найпершою й безсумнівно геніальною постаттю в українській культурі Нового часу, яка зуміла вповні реалізувати себе. Учасникам заходів та їх наставникам – вчителям української мови і літератури Цюрко Тетяні Григорівні та Боровській-Карандюк Ірині Анатоліївні було важливо донести до ліцеїстів філософію буття Сковороди. Закцентувати увагу на тому, що перше, що має зробити людина на шляху до щастя, – пізнати себе, а пізнавши себе, пізнаєш усе.

Заходи почалися ще до навчальних занять. Ліцеїсти (Панкєєв Даниїл, учень групи 11-А та Гладченко Микита, учень групи 11-В) в образі Мандрівного філософа зустрічали кожного, хто завітав до закладу, пропускаючи тільки того, хто міг продовжити афоризм мислителя. Щоб потрапити на гру-головоломку “Спіймай Сковороду”, завершити думку філософа довелося й гостеві з департаменту освіти Житомирської міської ради.

Участь у грі взяли представники всіх груп Наукового ліцею. Ліцеїсти для перемоги мали згадати життєвий шлях, цікаві моменти життя та афоризми філософа. За результатами гри перше місце посіла команда «Мандрівники» (група 11-Г), друге місце – команда «Григорій» (група 11-А), третє місце – команда «Надія» (група 10-А). Інші команди-учасниці отримали відзнаки у різних категоріях.

Подарунком для всіх стало виконання Микитою і Даниїлом вірша «Всякому місту – звичай і права» у стилі реп, яке згодом заспівали всі учасники. Гості заходу й усі охочі отримали передбачення від Сковороди у вигляді афоризмів.

Ще до початку  гри ліцеїсти на головному стенді Наукового ліцею  розмістили свої проектні роботи “Григорій Сковорода очима сучасника”. Світлини неабияк зацікавили всіх, допомогли учасникам гри-головоломки пройти деякі її етапи.

Крім того була здійснена віртуальна подорож музеями Григорія Сковороди. Ліцеїсти пройшли стежками, якими ходив Мандрівний філософ, більше дізналися про його твори та життя.

Залишити відповідь